fredag 11 november 2011

Invigning av nytt Jean Cocteau museum i Menton


Lördagen 5/11 2011 var en stor dag i Menton, då invigdes nämligen Mentons 2:a Jean Cocteau museum.

Mig veterligen är det inte många platser som har 2 museum tillägnade samma konstnär?
I alla fall kan inte många städer med 30 000 invånare ståta med detta i sina turistbroschyrer.

Jean Cocteau hade mot slutet av sitt liv blivit förälskad i Menton. 1955 assisterar han vid musikfestivalen och 1956 blev han ombedd av Mentons dåvarande borgmästare Fancis Palméro att måla affischen för det årets musikfestival.
1958 dekorerar han ”La salle de Mariage i rådhuset i Menton. En sal som staden fortfarande använder vid vigslar och som du som turist kan besöka.

1958 hittar han så under en promenad: Bastionen vid Mentons gamla hamn, ett gammalt fort med anor från 1600-talet .
Cocteau ser till att detta museum blir hans testamente för omvärlden, han ritar, restaurerar, planerar och dekorerar det som blir världens första Jean Cocteau museum.

Nu finns det i Menton 2!

Séverin Wunderman, multimiljardär, filantrop och urmakare med anspråkslösa judiska anor, föddes i Bryssel på 30-talet med allt vad det innebär av ett tragiskt nazi förflutet.

Som urmakarlärling med låg lön går han en dag förbi en antikhandlare och hittar där en tavla av Jean Cocteau som han köper för alla sina besparingar till sin frus kanske inte helt stora förtjusning.

Han ägnade sig därefter under återstoden av sitt liv åt att samla bl.a Jean Cocteau och att göra smarta affärer.

Han testamenterar sin samling av Jean Cocteau till Mentons kommun mot att man bygger ett nytt museum och 5 november 2011, 3 år efter hans död 2008 slår museet upp portarna.

Rudy Riccoti heter arkitekten och själva byggnaden är som alltid när det gäller modern arkitektur diskuterad och debatterad av Mentons invånare.

- Det ser ut som upp och nedvända löständer, är en kommentar.

Jag själv som kom till Menton pga. av stadens fantastiska ”Belle Epoque” arkitektur har varit fundersam.
Att anlägga betonglöständer framför stadens vackra ”Art Deco” inspirerade marknad kändes inte helt rätt.

Jag måste dock erkänna att efter ett antal glas rosévin och till detta smakfulla tilltugg som borgmästeriet bjöd på efter invigningsceremonin så började jag att ändra mening och definitivt efter att ha besökt museet.

För första gången i mitt liv så börjar jag förstå renässansmänniskan Cocteaus storhet och skönheten av Riccotis betongtänder kom till sin rätt då jag mellan installationer och tavlor skymtade havet, vågor, stranden och siluetter av staden Menton alltmedan dagsljuset försvann bakom Cap Martin.

Menton har fått ännu en sevärdhet och det är bara att gratulera stadens invånare till en spännande byggnad med ett synnerligen intressant innehåll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar